Migraine

Migraine is veel meer dan een heftige hoofdpijn, het is een hersenaandoening. De gevoeligheid voor migraine komt vaak in families voor en is voor een gedeelte erfelijk. Sommige dingen lokken aanvallen uit op vaste momenten. Als vrouw kun je vaak een aanval krijgen in de periode waarin je ongesteld bent.

Stel hier uw vraag



    Andere klachten

    Naast hoofdpijn kan migraine ook andere klachten geven. Je kunt bijvoorbeeld erg misselijk zijn en overgeven, of extra gevoelig zijn voor prikkels zoals geluid, licht en geur. Je kunt problemen hebben met zien. Migraine is vaak een aandoening die niet opvalt. Een migrainepatiënt trekt zichzelf namelijk terug, omdat het normale leven even niet vol te houden is.

    Verschillende vormen van migraine

    De meest opvallende vorm van migraine is die waarbij hoofdpijn het grote probleem is. De hoofdpijn zit vaak aan 1 kant van je hoofd, is vaak bonkend en ernstig. Het wordt erger als je bijvoorbeeld de trap op loopt. Je kunt ook misselijk worden en zelfs overgeven. Of je hebt zo’n last van het licht en geluid bij de hoofdpijn, dat je in een stille en donkere ruimte moet zitten of liggen.

    1. Hormonale migraine

    Sommige vrouwen krijgen een aanval van migraine rondom de periode dat ze ongesteld zijn. Dit komt door veranderingen in de hormonenspiegel. Men gaat er vanuit dat dit komt door een daling van het hormoon oestrogeen vlak voor de ongesteldheid.

    2. Migraine met aura

    Een op de drie mensen met migraine heeft last van aura’s voordat de hoofdpijn komt. Meestal zie je lichtflitsen of zigzaglijnen of vlekjes in het blikveld. ’n Aura begint klein en wordt in minuten groter. Soms kun je ook tintelingen, gevoelloosheid of uitval krijgen in de arm of rond het mondgebied.

    3. Chronische migraine

    Chronische migraine is een ernstige migraine waarbij je minstens de helft van de maand hoofdpijn hebt. Meestal gaat dit samen met overmatig medicijngebruik ( triptanen).

    Kinderen met migraine

    Ook kinderen kunnen migraine krijgen. Zij hebben vooral last van misselijkheid en overgeven. Ze hebben minder last van hoofdpijn. Meestal duren de aanvallen korter, 2 uur of minder. De hoofdpijn zit ook vaak aan 2 kanten waardoor de diagnose migraine wel eens gemist wordt.

    Kinderen kunnen een paar uur heftige hoofdpijn hebben, die dan weer verdwijnt. Het kind pakt dan zijn (speel)activiteiten weer op waardoor het lijkt  dat de hoofdpijn wel meevalt.

    Migraine-Het-Fysiopunt-Laarbeek

    Migraine herkenen

    Als je migraine hebt, merk je vaak dat andere mensen niet goed snappen wat het is. Anderen denken bijvoorbeeld dat je nog gewoon naar je werk kunt komen. Dat doen zij namelijk ook als ze hoofdpijn hebben. Maar migraine is echt anders dan een gewone hoofdpijn. Als je migraine hebt, herken je dit verschil ook meteen. Een aanval kan verschillende fases hebben. Deze fases komen niet bij iedereen met migraine voor.

    Fase 1: Waarschuwingsfase of prodormale fase

    Sommige mensen voelen een aanval aankomen:

    • Je bent gevoeliger voor prikkels, zoals geluid, licht en geur
    • Je krijgt ineens honger of je hebt juist geen zin in eten
    • Je slaapt minder, gaapt veel wordt erg moe
    • Je stemming verandert, gestrest of prikkelbaar.

    Fase 2: Aurafase

    Deze fase varieert in duur, van 5 minuten tot een uur:

    • Je kunt minder goed lezen, fietsen of autorijden doordat je zicht minder goed is
    • Je ziet lichtflitsen, sterretjes, vlekken of zigzag lijnen
    • Je voelt tintelingen in gezicht, arm of been
    • Je spraak verandert, je zegt bijvoorbeeld de verkeerde woorden

    Fase 3: Hoofdpijnfase

    Je hebt last van een heftige, kloppende eenzijdige hoofdpijn. Je bent misselijk en/of je moet overgeven. Je bent overgevoelig voor prikkels (licht en/of geluid) dus je zoekt de rust op.

    Je kunt vaak niet doorgaan met de activiteiten waar je mee bezig was (sporten, werken, school). Deze fase duurt minimaal 4 uur, maar kan ook 48 uur duren.

    Fase 4: Herstelfase

    De ergste hoofdpijn is weg. Je voelt je moe en leeg en nog wat gevoelig voor prikkels om je heen. Ook je humeur kan wat slechter zijn. Deze fase kan een paar dagen duren.

    Mixed headache

    Uit onderzoek maar ook in de praktijk blijkt dat mensen naast het hebben van migraine aanvallen ook nog 1 of 2 andere hoofdpijnvormen hebben, vaak secundaire hoofdpijnen zoals hoofdpijn vanuit de nek of kauwstelsel. Dit beeld noemt men een mixed headache.

    Behandeling

    Het is niet mogelijk om middels therapie de migraine te genezen. Vaak wordt er medicatie voorgeschreven door de huisarts of neuroloog om een dreigende migraine aanval te blokken zodat deze niet doorzet. Bij langdurige ernstige migraine wordt ook medicatie voorgeschreven om te voorkomen dat een aanval optreedt.

    Is er echter sprake van een mixed headache dan is het mogelijk om door die andere secundaire hoofdpijn ( bijvoorbeeld uit de nek of kauwstelsel) te behandelen de frequentie van de migraine aanvallen te verminderen.

    Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de groep mensen die klemmen en knarsen onder migraine patiënten significant groter is dan bij mensen die geen migraine hebben.

    Het-Fysiopunt-Laarbeek

    Waarom kiezen voor Het Fysiopunt Laarbeek?

    Wij behandelen niet alleen uw bestaande klachten, maar kijken samen met u ook hoe voorkomen kan worden dat de klachten terugkomen. Hierin gaan wij altijd een stapje verder de gewone fysiotherapie. Dit is wat ons kenmerkt.

     

    • Uitsluitend zeer hoog opgeleide Orofaciale therapeuten
    • Multidisciplinair team
    • Hoge klanttevredenheid
    • Groot extern netwerk van huisartsen, gnatologen, tandartsen, kaakchirurgen, KNO artsen, neurologen, mondhygiënisten en orthodontisten.

    • Wij hebben regelmatig kennissessies met andere specialisten uit heel Nederland
    • Aandacht voor zorg
    • Persoonlijke en deskundige benadering
    • Huiselijke sfeer
    • Uw probleem is onze zorg
    • Geschoold volgens de nieuwste inzichten en onderzoek