Dry Needling

Wat is dry needling

Dry needling is een specialisatie van de fysiotherapeut, die zich richt op de behandeling van klachten in het houdings- en bewegingsapparaat. Met dry needling worden spierverhardingen ontspannen (myofasciale triggerpoints) via het gericht prikken met een naald binnen de spier.

 

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur.

Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd blijven zitten. Bij dry needling wordt één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt behandeld. Dry needling werkt direct in op de spieren en is geen 'energie' behandeling. De methode is op geen enkele wijze te vergelijken met acupunctuur.
 
Wat is een spierverharding en wat voelt u

 

Een spierverharding is een pijnlijke plek in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak (door u herkenbare) pijn op afstand kan veroorzaken. Dat is vaak de reden waarom u de pijn op een andere plaats voelt dan waar wij de oorzaak van deze pijn vaststellen.

Spierverhardingen kunnen zich uiten in:

  • Pijn ter plekke in een spier, met of zonder uitstraling,
  • Bewegingsbeperkingen en / of stijfheid,
  • Verminderde kracht in de spier,
  • Pijnklachten en pijnontwijkend gedrag,
  • Reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen.

Hoe kunnen ze ontstaan

Acuut, door een verkeerde beweging of een trauma
Chronisch, door langdurig verkeerde houding of overbelasting
Langdurige overbelasting van bijvoorbeeld, arm, nek en / of schouder (RSI )
Overbelasting bij sporters
Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscus of een hernia
Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gipsverband
Psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid
Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte
Slaaptekort.

Wat doet de fysiotherapeut eerst

De gespecialiseerde  fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten te analyseren. Daarna worden de spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking.

Waar richt de behandeling zich op

De behandeling is gericht op het deactiveren van de spierverhardingen d.m.v. dry needling. Via gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Bestaan de klachten langer dan zijn er meestal meerdere spieren bij betrokken. Vaak breiden de pijnklachten zich dan ook uit naar andere spieren. 

Hoe voelt het aan

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet. Als de spierverhardingen worden aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat geeft kortdurend een soort krampgevoel en kan gepaard gaan met lokale of uitstralende pijn. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het kan ook voorkomen dat u wat gaat zweten en een vermoeid gevoel krijgt, maar dat herstelt zich snel. Verder kunt u de rest van de dag een spierpijn gevoel ervaren in de behandelde spieren.

Wat gebeurt er daarna

U krijgt oefeningen voor thuis mee om de verbeterde beweeglijkheid die is ontstaan te handhaven.

Vergoeding behandeling

Dry needling is een behandelmethodiek die deel uit maakt van het fysiotherapeutisch handelen. Hebt u een aanvullende zorgverzekering dan vallen de kosten voor deze behandeling ook hieronder.