Hoofdpijn

Hoofdpijn bij volwassenen

Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht bij jong en oud. Een internationale groep van hoofdpijndeskundigen ( de International Headache Society) brengt een handboek uit, waarin alle hoofdpijnvormen beschreven staan ( de International Classification of Headache Disorders). In dit handboek staan een kleine 300 hoofdpijnvormen beschreven.

Hoofdpijn wordt ingedeeld in verschillende groepen. Je hebt de primaire hoofdpijnvormen, hierbij is de hoofdpijn het ziektebeeld zelf. Voorbeelden hiervan zijn migraine, spierspanningshoofdpijn ( tension type headache) en clusterhoofdpijn. Daarnaast heb je de secundaire hoofdpijnvormen, dit zijn hoofdpijnen die het gevolg zijn van iets anders. Hierbij kan gedacht worden aan ontstekingen, traumata’s , nekproblemen en aandoeningen vanuit het kauwstelsel.

Als fysiotherapeut kun je je specialiseren op het gebied van hoofdpijn. De manueel therapeut is een specialist op het gebied van het diagnosticeren en behandelen van gewrichtsproblemen ( o.a. de nekwervelkolom). De orofaciaal therapeut is gespecialiseerd in alles dat met het gelaat en de schedel te maken heeft.  Een combinatie van beide specialisaties biedt dus optimale mogelijkheden om hoofdpijnklachten bij patiënten te diagnosticeren en zo nodig te behandelen. Dit zal altijd in samenspraak zijn met de verwijzer.