Kaakklachten

Klachten in het gelaat / kauwstelsel

 

Het kaakgewricht

Het kaakgewricht is één van de belangrijkste gewrichten van het lichaam. We gebruiken het intensief. De kaakspieren zorgen ervoor dat de onderkaak beweegt en maken dat we kunnen bijten, slikken en kauwen, maar ook spreken, zingen, blazen, geeuwen, lachen en zoenen.

 

Kaakgewrichtsklachten

Spieren en gewrichten die niet goed functioneren kunnen last veroorzaken. De klachten die het meest voorkomen zijn pijnlijke en vermoeide kauwspieren, een beperkte mondopening of uitstralende pijn tot in het hoofd, de nek en de schouders.

Ook kunnen kaakgewrichtsgeluiden optreden zoals knappende of schurende geluiden bij openen of sluiten van de mond.

Over het algemeen zijn kaakgewrichtsklachten meer vervelend dan gevaarlijk. Vooral het afbijten en kauwen van voedsel, tandenpoetsen en gapen gaat bij dit soort klachten niet goed.

 

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaken van kaakklachten zijn: mondgewoontes zoals veelvuldig klemmen of knarsen. Hierdoor raken de kauwspieren vermoeid en overbelast.  Dit kan leiden tot pijn in de kauwspieren, pijn rondom het oor, tandpijn, pijn bij het kaakgewricht, keelklachten en slikproblemen. Na lange tijd kunnen er ook nek en schouderklachten ontstaan die nauwelijks positief reageren als ze behandeld worden.  Kaakklachten kunnen ook ontstaan door een overrekking van het gewricht na bijvoorbeeld een klap, een langdurig bezoek aan de tandarts of een ongeluk. Daarnaast behoren de gevolgen van slijtage van het gewricht ook tot de mogelijke oorzaken van kaakklachten. Stressfactoren spelen vaak een belangrijke rol in het ontstaan en onderhouden van klachten in het kauwstelsel.

 

De orofaciaal therapeut

Een orofaciaal therapeut is een algemeen fysiotherapeut die uitgebreid is geschoold op het gebied van klachten in het hoofd, gelaat , hals en nekgebied. Hij is bij uitstek de deskundige die u kan adviseren, onderzoeken en behandelen bij klachten die ontstaan als gevolg van problemen in het kauwstelsel. Hierbij onderhoudt hij nauwe contacten met tandartsen, kaakchirurgen, KNO artsen, neurologen, mondhygiënisten en orthodontisten.

 

Blijf niet lopen met uw klacht

Mensen met allerlei klachten in het gelaat lopen hier vaak al jaren mee rond en hebben meestal al door verschillende medici gezien en behandeld alvorens zij terecht komen bij de orofaciaal therapeut. Hij zal u na een uitgebreid onderzoek inzicht en duidelijkheid geven over de vaak complexiteit van het klachtenbeeld.

 

Vergoeding

Orofaciale fysiotherapie is een fysiotherapeutisch specialisme en  zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering fysiotherapie nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding.